Trauma verwerking

In de loop van uw leven zult u waarschijnlijk heel wat hebben meegemaakt. Leuke dingen maar soms ook vervelende dingen. Dingen die zo heftig zijn dat ze in uw hoofd blijven spoken. Het is lastig om er niet aan te denken en de gebeurtenis kan je flink van slag brengen. In dat geval wordt er gespreken van een trauma. Het is raadzaam om in dat geval de hulp van een psycholoog te zoeken, want het is erg moeilijk om er alleen uit te komen.

Het is heel goed mogelijk dat u pas later last krijgt van een trauma. De effecten van een traumatische ervaring zijn namelijk niet direct herkenbaar. Ook de lichamelijke reacties van een traumatische ervaring kunnen pas in een later stadium optreden. Het komt voor dat mensen zelf niet weten welke gevolgen een traumatische ervaring heeft, maar weten wel dat ze “niet lekker in hun vel zitten”.

Eigenlijk is een trauma een beschadiging van je innerlijk. Er is iets ‘stuk gegaan’ van binnen. Dat trauma is ontstaan door een hele heftige gebeurtenis. Iets dat je overkwam of dat je gezien hebt. Dat kan heel lang geleden zijn, maar ook recent. Je kunt zo’n trauma verwerkt hebben, je kunt jezelf genezen, met vrienden en naasten. Veel trauma’s worden zo geheeld. Na verloop van tijd is de beschadiging eenvoudigweg verdwenen.

Dat gaat echter niet altijd zo. Soms blijft het trauma u achtervolgen en kan uw leven diepgaand ontwrichten. Of u dat nu wilt of niet, het trauma dringt zich als het ware aan u op. Soms vlak voor het slapen, op momenten dat u er niet op bent voorbereid of door een geluid dat u hoort. Het kan zelfs zo zijn dat het trauma uw werkelijkheid een beetje verandert en dat u dingen ziet of hoort die er eigenlijk niet zijn.

Het kan zijn dat u zich een beetje schaamt voor uw reactie op een traumatische ervaring, u voelt zich moe, machteloos en kan soms last hebben van hardnekkige nachtmerries. Bij de verwerking van een traumatische ervaring gaat het er om dat deze ervaring “een plaats” krijgt in uw innerlijke wereld op een zodanige manier dat u er geen last meer van heeft. In dat geval heeft u het trauma verwerkt. Voor u zover bent moet er wel hard gewerkt worden, vooral door u. U komt niet zomaar van een traumatische ervaring af, maar het kan wel.

Psy-Visie helpt u met het geleidelijk doorlopen van het proces van traumaverwerking. Er wordt veel gepraat en herbeleving van het trauma is een lastig maar onontkoombaar element van de behandeling.

Als het kan wordt ook gebruik gemaakt van EMDR (‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’). Door middel van oogbewegingen bent u tegelijkertijd bezig met het heden en het verleden. Dat blijkt een erg succesvolle techniek te zijn om een eventuele vastgelopen verwerking van een traumatische ervaring weer op gang te helpen.